Kahve Türleri

Kahve Türleri

Kahve ağacı beyaz ve kokulu çiçeklere sahiptir. Meyvesi kiraz ve kızılcığı andırır. Kahve ağacı toprağa dikildikten birkaç yıl sonra meyve vermeye başlar ve aralıksız 40 yıla yakın meyve vermeye devam eder. Kiraza benzeyen kahve meyvesi içerisinde iki adet birbirine yapışık odacık vardır ve her odacıkta bir kahve çekirdeği olmak üzere toplamda iki çekirdek barındırır. Kahve ağacı nem ve düzenli yağışın olduğu bölgeleri sever. Bu nedenle tropikal bölgelerde yani Yengeç ve Oğlak dönencesi arasında kalan bölgelerde yoğun olarak yetişmektedir. Kahve ağacının birçok türü vardır. Ancak tarımı yapılan ve endüstriyel olarak en çok işlenen iki türü Arabica ve Robusta türleridir. Toprak yapısı, su, güneşlenme zamanı ve nem gibi faktörler kahvenin tadı ve aroması üzerinde rol oynar.

Dünya kahve üretiminde Brezilya birinci sıradadır. Arkasından Vietnam ve Kolombiya sıralanır.

Arabica

Arabica Etiyopya’da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiştir ve çoğunlukla deniz seviyesinden 900 – 2200 mt. yüksekliğe sahip dağlık alanlarda veya volkanik yamaçlarda yetiştirilir. Yağmurlu dönemlerden sonra çiçek açan Arabica ağacının meyveleri yaklaşık olarak 9 ay içerisinde olgunlaşır. Ortalama bir Arabica ağacı yılda 5 kg civarında meyve verir. 5 kg meyveden aşağı yukarı 1 kg kahve elde edilmektedir.

Arabica Robusta’ya göre kafein bakımından daha zayıftır. Ancak tat ve aroma olarak Robusta’ya göre daha tatlı aromaya sahiptir. Dünya üzerinde yetişen kahvelerin %70 Arabica’dır. Ancak Arabica diğer kahve ağacı türlerine göre daha hassastır. Bu nedenle yetiştirmesi daha zor ve daha pahalıdır. Arabica varyeteleri arasında en çok bilinenler Brezilya, Orta-Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya’da yetişen “Bourbon” ve Latin Amerika’da yetiştirilen “Typica”dır.

Robusta

Coffea robusta olarak bilinen Robusta deniz seviyesinden 700 mt yüksekliğe kadar yetişmektedir. Arabica gibi düzenli çiçek açmayan Robustanın meyveleri Arabica’ya göre 2 ila 3 ay daha uzun sürede olgunlaşır yani 10 ila 11 ay arasında sürmektedir.

Robusta ağacından elde edilen çekirdekler Arabica’ya göre neredeyse iki kat daha fazla kafein içerir. Dünya kahve üretiminin yaklaşık %30 unu oluşturan Robusta ağacı dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle tarımı daha kolay ve daha az maliyetlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çerez Kullanımı Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Kapatma butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.